Vaargebieden Vaarroutes
Vorige pagina

Turfroute

De Turfroute is een recreatieve vaarroute door Zuidoost Friesland, het Westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel. De vaarroute slingert als een zilveren lint door mooie natuurgebieden en langs authentieke dorpen. Uniek is dat deze vaarroute vier Nationale Parken verbindt: het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, de Weerribben en de Alde Feanen.

Stichting De Nije Kompanjons redde in 1974 de Turfroute door te voorkomen dat de Opsterlandse Compagnonsvaart werd gedempt. Sinds die tijd zetten vrijwilligers zich in voor de instandhouding, de verbetering en de promotie van de Turfroute.

De activiteiten van Stichting De Nije Kompanjons zijn vooral gericht op het in Zuidoost Friesland gelegen deel van de Turfroute: de Opsterlandse Compagnonsvaart en de Nieuwe Vaart (van de Damsluis bij Appelscha tot Uilesprong) en de Tjonger (van Mildam tot Sluis III bij Oosterwolde). Deze website gaat dan ook met name over die vaarwegen en het gebied waarin ze liggen, Zuidoost Friesland.

Natuurschoon is in Zuidoost Friesland volop aanwezig. Naast de eerdergenoemde Nationale Parken zijn er andere mooie natuurgebieden. Varen in een mooie en rustige omgeving kan prima worden gecombineerd met het maken van leuke wandelingen en fietstochten en het bezoeken van pittoreske dorpjes. Turfroute downloaden klik hier