Vaargebieden Vaarroutes
Vorige pagina

Staandemast-route

Varen voor schepen met een staande mast rondom Leeuwarden en van de Friese hoofdstad naar Akkrum behoort nu tot de mogelijkheden. Als onderdeel van de landelijke staandemast-route vindt u hier een prachtige vaartrip, centraal in Fryslân.
Zeilschepen waarvan de mast niet gemakkelijk te strijken is, kunnen nu kiezen voor een alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. Vergeet niet om ook de hoofdstad zelf te verkennen! Leeuwarden biedt vele activiteiten en interessante monumenten, waaronder de historische haven en de Prinsentuin in het hart van de stad. Vlakbij, in de Museumhaven, vindt u onder andere oude tjalken, trekschuiten, melkboten, vissersschepen en klippers. 

Vanaf het Leeuwarder Van Harinxmakanaal vaart u over het aquaduct Langdeel naar Wergea. Langs het dorp vaart u door weidse graslanden richting het Zuiden, langs Domwier naar Grou. Het waterfront ziet er mooi en gezellig uit met de wandelpromenade, passantenplaatsen en het Theehuis. Op de strekdam genieten wandelaars van het uitzicht en beproeven vissers hun geluk. In het dorp zelf voert een wandelroute langs de mooiste historische pandjes. Het Pikmar, met daarin het moderne starteiland voor zeilwedstrijden, vormt de verbinding met natuurgebied de Alde Feanen. Na Grou leidt de route naar een ander watersportdorp bij uitstek, Akkrum. De spoorbrug laat hier boten tot 3,50 meter ongehinderd doorvaren.

Schepen met staande mast kunnen ook om Leeuwarden heen varen. De Staandemastroute is ook in Noordelijke richting te volgen. U vaart langs de Prinsentuin naar de Dokkumer Ie, beroemd onderdeel van de Elfstedentocht.