Vaargebieden Vaarroutes
Vorige pagina

Middelseerûte

De Historische Middelseerûte, onderdeel van de Elfstedentocht, was lang geleden al een belangrijke vaarverbinding tussen Leeuwarden en Sneek. Nu is het voor motorboten en zeilboten met een goed strijkbare mast een goed alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. 
Vanuit Leeuwarden, Franeker of Bolsward vaart u zonder omweg naar watersportcentrum Sneek. De route is toegankelijk voor boten met een maximale vaarhoogte van 2,46 meter. Via de Dompschutsluis vaart u zo het gezellige Sneek in. De vele aanlegvoorzieningen en mooie kades maken het gemakkelijk om de stad in te lopen, naar leuke winkeltjes en gezellige terrassen!

De Middelseerûte dankt haar naam aan haar ligging in het gebied van de vroegere Middelzee. Kenmerkend zijn de terpen, waarmee de bewoners al duizenden jaren geleden "het hoofd boven water hielden". Terpdorpen als Boazum, Easterwierrum, Iens en Raerd herinneren aan die tijd. De dorpen langs de Middelseerûte zijn goed bereikbaar door de vele aanlegvoorzieningen, onder meer langs de Swette, Boazumer Feart en Frjenstjerter Feart.

In het gebied van de Middelseerûte met zijn prachtige vergezichten stelt u met het fietsroutenetwerk uw eigen fietsroute vast. Over de slingerende Slachtedijk of langs historische staten en stinsen. Poëzieliefhebbers halen fietsend hun hart op langs het Fryske Ferse Paad en proeven de sfeer in mooie dorpen als Mantgum, Wommels en Jorwert. Historische stadswandelingen laten de geschiedenis van Leeuwarden en Sneek herleven. Wandelen in de natuur is een belevenis over de Slachtedijk of de oude trek- en jaagpaden langs de Swette.