Vaargebieden Vaarroutes
Vorige pagina

Elfsteden route
Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij in het nieuwe vaarseizoen te varen is, van begin tot eind. Een aantrekkelijke route, vol met bezienswaardigheden.

Door de geringe doorvaarthoogte, breedte en diepgang vaart u moeiteloos de prachtige en bekende Elfstedentocht. Iedere dag weer een prachtige stad in Friesland bezoeken. Lekker lopen, terrasje pakken en wat eten. Of gewoon een gratis plekje in de natuur.

De tocht start in Koudum een gezellig dorp aan de elfsteden route. Vanaf daar voert het water naar de kite- en surfspot Hindeloopen, met een prachtige ligging aan het IJsselmeer. Deze stad staat bekend om haar schilderkunst en het schaatsmuseum.  Een stukje verder varen en daar is Hanzestad Stavoren, helemaal in het zuidwesten van de provincie. Dit is de oudste stad van Friesland en heeft een schilderachtig centrum. Vanuit daar zijn er mooie wandel- en fietstochten te maken. Sloten, in Zuid-Fryslân, is de volgende bestemming. Een klein maar gevarieerd stadje, waar iedere zomer een IFKS Skûtsjesilen-wedstrijd gehouden wordt. Ook de met kinderhoofdjes bestrate straten en de Korenmolen zijn het bekijken waard.

Na Sloten vervolgt de route naar IJlst, met haar door lindebomen omgeven gracht. Een historische stadswandeling leidt langs oude gebouwen als ‘De Messingklopper’ en het stadhuis. Sneek is de volgende stad langs de route, dat bekend staat om haar prachtige waterpoort. Dit monument uit 1613 is het symbool van de stad. Ook een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum is erg de moeite waard. Na Sneek volgt Leeuwarden met nostalgische steegjes en gezellige terrasjes . Langs de Bonkefeart vervolgt de route naar het noordoostelijke gelegen Dokkum. Hier kunt u de mooie stad bekijken en een bezoek brengen aan het natuurmuseum. Hierna volgen de oude universiteitsstad Franeker en havenstad Harlingen.

Bijna op het eind van de elfstedenroute komt u nog in Bolsward. Hier kunnen watersporters met de boot bijna tot het centrum varen, om daar te genieten van het beschermde dorpsgezicht. De stad biedt bovendien gezellige evenementen, zoals het Heamielfeest en de Simmerwike.
Als laatste staat Workum op het programma, met Scheepswerf De Hoop en het Jopie Huisman museum. Ook heeft dit stadje mooie oude geveltjes en aardewerkateliers. Na Workum vaart u weer terug naar het dorpje Koudum.

Bij aankomst krijgt u van ons de informatiemap en uitleg over de route met leuke tips. Aan boord staat een Fries welkomst pakket om alvast de sfeer te proeven. Met uw elfstedenboot kunt u de prachtige route varen. 

Het arrangement is te boeken met een minimale huurperiode van 7 dagen. De route kan persoonlijk aangepast worden als u bepaalde steden langer wil bezoeken. Bij boeking kunt u aan ons doorgeven wat de wensen zijn, wij maken dan een persoonlijke informatiemap met een route.

Inclusief in het Elfsteden arrangement:

- Gratis parkeren
- Theorie instructie
- Uitgebreide tour-informatie boekje
- Persoonlijke route
- Fries welkomstpakket
 

Exclusief:
- Huur boot
- Borg
- Diesel
- Lig-en bruggeld

Als u een charterhaven uitvaart, kijkt u direct vanaf het dek ver over de meren en weiden. U geniet met onmiddellijke ingang van Frieslands unieke natuur, cultuur en rust. Al varende komt u langs sfeervolle stadjes, plaatsen die rijk aan historie en bezienswaardigheden zijn. De goede waterkaarten en informatie mappen van Friesland-Boating wijzen u de weg. Boek snel en ontdek Friesland, een mooie provincie in Nederland!