Vaargebieden Vaarroutes
Vorige pagina

Aquaductenroute

Wanneer je vanaf Stavoren Fryslân binnenvaart, voel je je vrij in het open landschap. Bij Galamadammen wordt dat niet langer onderbroken door de drukke brug. Het aquaduct is naadloos in het landschap ingepast. Vlakbij het aquaduct kijken oeverzwaluwen ons na vanuit hun eigen nestwand. Met aan de ene kant het Koudumerbos en aan de overzijde het meer de Morra is de variatie in flora en fauna hier groot. Het aquaduct kent daarom speciale doorgangen voor zowel land- als waterdieren.

Verder richting Sneek gaat het vanaf De Fluezen in het knusse Woudsend ook vlotter dan voorheen. De brug is er nog, maar door de aanleg van een rondweg met daarin het Ie-akwadukt hoeft deze minder vaak open en dicht. Op het terras bij de brug blijft het gezellig en druk. In het dorp zelf draait de oude korenmolen Het Lam nog steeds. Stap even binnen en kijk naar de ambachtelijke producten! Vanaf de Fluezen is ook de route via Heeg een optie. Vanaf de terrasjes aan het water klinken vrolijke stemmen. Voorbij Heeg is de openheid nog groter geworden door het Jeltesleat-akwadukt bij Hommerts. Vanaf het talud genieten wandelaars van het uitzicht over het landschap, de nieuwe zwemplas en het aquaduct. 

Op naar Sneek door het groene land. Aan de zuidkant van deze bruisende stad heten twee aquaducten de watersporter welkom. Vanaf het Snitser Mar, waar ook het supermoderne starteiland ligt, varen boten via het vrolijk gekleurde aquaduct Houkesloot over het verkeer heen de stad in. Vanaf IJlst biedt het imposante en toch luchtige Geau-akwaduckt een mooie doorkijk naar de stad. Mensen wandelen over een vlonder langs het water en de nieuw beplante rietoever. Terwijl je Sneek binnenvaart, vergeet je bijna dat dit een drukke kruising is van weg, spoor en water. In de stad zelf is veel te doen. De Sneker binnenstad ademt sfeer. Vermaak is er genoeg: winkels, terrassen, het Fries Scheepvaartmuseum, het Modelspoormuseum of de oude distilleerderij van Weduwe Joustra. Vanaf het water zien de kades er prachtig uit! Download Aquaductenroute Friesland hier!