Vaargebieden Vaargebied Overijssel
Vorige pagina

Giethoorn "Het Venetië van Nederland"

Dit recreatiegebied is een prima uitvalbasis om Overijssel met plaatsen als Giethoorn, Zwartsluis, Blokzijl, Meppel, et cetera te bezoeken. Tevens vindt u op korte afstand de Weerribben en de Turfroute. Dit prachtige stukje natuurgebied moet u zeker eens bevaren hebben.

Vollenhove

De geoefende kijker vindt nog herinneringen aan een tijd dat de polder Zuiderzee was. Zo vaart u langs Oud Kraggenburg waar vroeger een vuurtoren stond. Nu is het eilandje opgeslokt door het vaste land. Wanneer u in Vollenhove aankomt, heeft u twee mogelijkheden: aanleggen in de buitenhaven of iets verder doorvaren naar de gezellige binnenhaven. Omdat Vollenhove niet groot is, kunt u het prima te voet verkennen, met of zonder gids. In vroeger tijden was Vollenhove een strategische plek met ten Westen de Zuiderzee en in het Noorden uitgestrekte moerassen en bossen. Het was een plek waar veel belangrijke adellijke families zich vestigden. Zoveel zelfs dat Vollenhove 'Stad der Paleizen' werd genoemd. De paleizen waren grote landhuizen met de status van havezate. Dit betekende dat de eigenaren inspraak hadden in de Ridderschap en Steden, het provinciebestuur van de late middeleeuwen.

Blokzijl

Straatnamen als Zuiderkade, Bierkade en Zeedijk herinneren aan de tijd dat Blokzijl nog aan de Zuiderzee lag. Anders dan Vollenhove of Kuinre moest Blokzijl het niet hebben van de visserij, maar van de handel met Holland. De stad kwam tot bloei in de eerste helft van de 17e eeuw, later verviel de welvaart en groeide Blokzijl niet meer. Misschien is dat een reden waarom het stadje nog zeer authentiek aandoet.

Wanneperveen & Beltschutsloot

Langs de oevers van het Beltwijde en Schutsloterwijde liggen - op korte afstand twee, bij veel Nederlanders geliefde, waterdorpen. Wanneperveen is afgeleid van het riviertje de Wanepe dat eeuwen geleden bij Vollenhove de Zuiderzee instroomde. Belt, een voormalige zandbrug en ‘waterkering’, Schutsloot, nu Belt Schutsloot, ligt midden in de rietlanden. ‘De Blauwe Hand’ vormt van oudsher het verbindingspunt tussen beide dorpen.

Giethoorn

Het Venetië van het Noorden, zo wordt Giethoorn vaak genoemd. Het is een toeristische trekpleister die internationaal bekend is. Bijna iedereen in Nederland is dan ook bekend met dit schilderachtige Nederlandse dorp. Een dagje Giethoorn is altijd leuk.

Belterwijde

De Belterwijde maakt evenals de Beulakerwijde onderdeel uit van het grote natuurgebied de Wieden (5400 ha). Kenmerkend voor het hele gebied is de verlading, het proces waarbij open water geleidelijk dichtgroeit, waardoor de Belterwijde speciaal geschikt is voor surfers en waterskiërs.

Meppel

Door het unieke meergebied van Noordwest Overijssel is de nabije omgeving van Meppel een aantrekkelijke aanlegplaats op de route van vele watersporters. De oude binnenstad, met in het hart de karakteristieke Meppeler toren, vormt een sfeervolle omgeving met de gezellige winkelpromenade en de tradionele wekelijkse donderdagmarkt.

De Weerribben

In Noordwest Overijssel, in de buurt van Steenwijk, ligt Nationaal Park de Weerribben,een aaneengesloten natuurgebied van tenminste 1000 hectare. In de Weerribben zijn veel mooie fietstochten te maken. Ook is het zeer goed mogelijk om al varend dit schitterende natuurgebied beter te leren kennen.