Vaargebieden Vaargebied Friesland
Vorige pagina

Provincie Friesland is vaarvakantie op z'n best
Fryslân is een Friese benaming voor Friesland.

Koudum de start van uw vaarvakantie. Gelegen in het merengebied van de Fluessen en de Morra, grenzend aan de Gaasterlandse bossen en het IJsselmeer. De in de ijstijd ontstane stuwwallen geven het landschap een heuvelachtig karakter. Het gebied rond Koudum is vooral in trek vanwege de vele fietsmogelijkheden langs de natuurgebieden en meren. Tevens vindt u in Koudum diverse gelegenheden om uit eten of op stap te gaan. Bij de balie kunt u informatie inwinnen over de diverse uitgaansmogelijkheden.

De steden informatie is gelinkt aan Friesland.nl

Friesland.nl is het informatie platform dat ondersteund wordt door de Provincie Friesland. Alle actuele informatie over vaarroutes, evenementen, etc. worden hier dagelijks geplaatst.

Over Friesland...

Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Vaarroutes in Friesland

Nationale parken

VVV kantoren in Friesland

Elfsteden routekaart

Goed bevaarbaar voor boten tot 2,4 m doorvaarthoogte en 1,3 m diepgang

Start Koudum - via de Fluessen Gaastmeer naar Workum - via Parrega en Tjerkwerd naar Bolsward - door de stad Bolsward naar Witmarsum via Arum naar Harlingen - het van Harinxmakanaal volgen naar Franeker - Ried - Berlikum - Vrouwbuurstermolen - Bartlehiem - Dokkum -  terug naar Bartlehiem - Aldtsjerkster Feart - Bonkefeart - Dukkumer EE - Leeuwarden - Harlinger Vaart - De Swette Oosterwierum - Dearsum - Scharnegoutum - Sneek - Geeuw naar IJlst - Osingahuizen - Woudsend - Sleattemer Mar naar Sloten - terug via Sleattemer Mar naar Balk (keline boten) of via Woudsend en de Fluessen naar Stavoren - terug via Warns en de Morra naar Hindeloopen en van Hindeloopen weer naar de haven in Koudum.

Stad Workum

Warkum

Het stadje Workum ligt in de Zuidwesthoek van Friesland en is één van de oudste stadjes van deze provincie. Sinds 1399 heeft Workum stadsrechten en behoort het tot de Friese elf steden. Een gegraven waterweg, de Wymerts, verbond de haven met de binnenmeren in Friesland.Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman, maar er is ook museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum.  De stad biedt voldoende mogelijkheden om inkopen te doen en gelegenheid om iets te eten of drinken in de gezellige cafeetjes en restaurants.

Stad Bolsward

Boalsert

Met ruim 10.000 inwoners is Bolsward van oudsher één van de Friese elf steden. De plaats ligt in de gemeente Zuidwest-Friesland en is ontstaan op een drietal terpen. De oudste hiervan dateert van voor de jaartelling! Bolsward is een bedevaartsoord, omdat in de Sint-Franciscuskerk in de stad een genadebeeld van Maria te vinden is. De oude binnenstad van Bolsward is prachtig om te zien! De grachtjes, het stadhuis en de enorm bekende distilleerderij Sonnema Berenburg zijn hier te vinden. Weeshuis Hid Herohiem is ook in de oude binnenstad van Bolsward te vinden. In Bolsward zijn ontzettend veel monumenten en historische gebouwen te vinden. De Broerekerk in de stad is zeker de moeite waard om te bekijken, maar er is meer! Maximale doorvaarthoogte van 2,4 meter en een maximale diepgang van ± 1,2 meter. In de stad is het prettig winkelen en er zijn enkele restaurants.

Stad Harlingen

Harns

Harlingen is een historische zeestad aan de groene Kustweg met een open verbinding met de Noordzee. Wel 500 prachtige gevels in de binnenstad doen denken aan de bloeitijd van de handel en de scheepvaart (walvisvaart). De binnenstad is een wirwar van oude stadsdelen en kleine steegjes. De Voorstraat is het gezellige winkelcentrum van Harlingen. De boten om naar Vlieland en Terschelling te varen, liggen voor u klaar. En in de haven ligt de grootste bruine vloot van Nederland.

Stad Franeker

Frjentsjer

Franeker zou rond 800 zijn ontstaan als een Karolingisch castellum. De naam zou afkomstig zijn van "Froon-acker", ofwel "land van de heer/koning"; de oudste straat van de stad heet nog steeds Froonacker. Franeker is één van de Friese elf steden en telt bijna 13.000 inwoners. Het is daarmee één van de grotere steden in Friesland. Franeker is vooral bekend om het grote kaatstoernooi wat in de zomer wordt georganiseerd, namelijk de P.C. Daarnaast komen veel toeristen naar Franeker voor een bezoek aan het planetarium, waar een model van het zonnestelsel te bewonderen is.

Stad Dokkum

Dokkum

Dokkum de laatste stad van de Elfstedentocht. Deze stad staat bekend als een winkelstad, maar heeft ook een zeer historische binnenstad. Met maar liefst 140 rijksmonumenten is er van alles te zien in deze stad. Bovendien komt hier de Beerenburg vandaan, die moet je proeven! Dokkum is de stad waar Bonifatius in het jaar 754 werd gedood. In 1298 kreeg Dokkum na Stavoren, IJlst en Harlingen de Friese stadsrechten. Van de rijke historie is nog veel terug te zien in Dokkum. In combinatie met de gezelligheid en het water wat zich rondom de stad bevindt, is deze stad zeker het bezoekje waard. 

Stad Leeuwarden

Ljouwert

Leeuwarden de hoofdstad van Friesland heeft een historische binnenstad met oude grachten, mooie winkelstraten en gezellige kroegen en café’s. Het waaggebouw aan de Nieuwstad is zeker een bezoekje waard. Dat was vroeger het handelscentrum voor boter en kaas, nu is het een restaurant. Kenmerk van de stad is de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden uit de 16e eeuw, die je in de zomer kunt beklimmen. Aan het Raadhuisplein bevindt zich het raadhuis uit 1713. Het meest opvallende gebouw in de binnenstad is de Bonifatiuskerk. Deze neogotische kerk uit het einde van de 19e eeuw ligt aan de Voorstreek.

Dorp Grouw

Grou

Het karaktervolle, aan het Pikmeer gelegen scheepvaart- en handelsdorp Grou, heeft zich ontwikkeld tot internationaal watersportcentrum. Zoals op alle Friese meren kunt u op het Pikmeer heerlijk varen. Het dorp heeft een gezellig winkelcentrum met vele restaurants en terrassen.

Stad Sneek

Snits

Sneek staat qua grootte op de derde plaats in de provincie en ligt in de gemeente Sûdwest Fryslân. De stad telt zo’n 33.000 inwoners. Met de centrale ligging in het merengebied van Friesland is het wel duidelijk dat dit een echte waterstad is. Het vervult een centrale functie voor de regio zuidwest en heeft zelfs in 15de eeuw de titel hoofdstad mogen dragen. Er is veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres. Je kijkt je ogen uit in Sneek! De rijke cultuur, monumentale gebouwen en de stadsgrachten maken de stad tot een bron van bezienswaardigheden. Het oudste gebied ligt rondom de terp de Grote of Martinikerk. Hier vond in de 10de eeuw al een eerste bouw plaats. Het meest bekende bouwwerk in Sneek is de Waterpoort, welke in 1613 gebouwd is. Het centrum is het bruisende deel van de stad waar u veel restaurants en winkels aantreft. In de zomer is er markt op dinsdag.

Stad IJlst

Drylts

IJlst is gelegen in Zuidwest-Friesland en de plaats staat vooral bekend als overnachtingsplaats voor watersporten. Hiervoor zijn dan ook uitstekende mogelijkheden. Ontdek alles over IJlst. IJlst is een kleine stad in Zuidwest-Friesland en heeft ongeveer 3200 inwoners. Ook is het één van de Friese elf steden sinds 1268. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. De stad dankt zijn naam aan een riviertje dat vroeger door IJlst liep, de oude Ee. In IJlst vind je prachtige gebouwen, zoals Houtzaagmolen De Rat en de Terpensmole. Ook kun je een bezoekje brengen aan de Messingklopper aan de Eegracht, één van de oudste bewaard gebleven panden. Het Oude Stadhuis is ook absoluut de moeite waard om te bezichtigen en is daarnaast als filmdecor gebruikt in De Kameleon! In IJlst vind je verschillende kerken die allen een eigen bouwstijl hebben.

Dorp Heeg

Heech

Heeg heeft een rijke historie en kreeg na 1660 bekendheid door zijn palinghandel op Londen. Tegenwoordig is Heeg een bekend watersportcentrum met enkele zeilscholen, jachthavens en scheepswerven. Mede door de watersport heeft Heeg een aardig uitgaansleven en heeft ook de middenstand een behoorlijk niveau voor een dorp van deze grootte. In het centrum van het dorp bevinden zich nog enkele 18e-eeuwse gebouwen. Ook kun je van mei t/m september vanuit Heeg met een fiets- en voetveer naar het dorp Balk varen.

Stad Sloten

Sleat

Met 700 inwoners is Sloten, dat nog steeds wordt omsloten door wallen, de kleinste stad van Friesland. Twee waterpoorten zijn er nog en een molen uit de 18e eeuw kun je uit de verte al goed zien. In de door linden omzoomde gracht weerspiegelen de mooie gevels van de gebouwen in Sloten. Elke vrijdagavond (in de zomer om 20.00 uur) wordt het kanon bij de molen afgeschoten met veel tamtam en muziek. Zeker de moeite waard.

Dorp Balk

Balk

Balk ligt aan de Zuidwestelijke oevers van het Slotermeer. Zelfs met grotere schepen kan men via de rivier de Luts tot bijna in het centrum varen. Alle belangrijke winkels en sommige restaurants liggen aan of in de nabijheid van de Luts. De rivier is tevens een verbinding tussen het Slotermeer en De Oorden (Fluessen). De Luts kan echter alleen met kleine boten met een maximale diepgang van ± 0,8 meter en een doorvaarthoogte van 2,1 meter in zijn geheel worden bevaren. Balk ligt niet ver van de prachtige bossen van Gaasterland, die een populair wandelgebied vormen. Er zijn goede aanlegmogelijkheden voor schepen met een maximale diepgang tot 1,4 meter tussen het Slotermeer en het begin van het dorp. 

Stad Stavoren

Starum

Stavoren (in het Fries ook Starum genoemd) is zo'n 300 jaar voor Christus ontstaan langs een waterloop. In de 11e eeuw verkreeg Stavoren van de Brunonen stadsrechten, die tussen 1058 en 1068 door graaf Egbert de eerste met toestemming van keizer Hendrik V zijn verleend. Stavoren was destijds een belangrijke handelsstad. Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is. De stad ligt in Zuidwest-Friesland en was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren. Stavoren was ooit een zelfstandige gemeente, maar dit is niet meer het geval. Het Stadhuis van Stavoren kreeg hiertoe ook een andere bestemming, maar het is nog altijd mogelijk om er te trouwen. Een heel bekende bezienswaardigheid in Stavoren is Het Vrouwtje van Stavoren. Er zijn verschillende verhalen rond dit standbeeld, maar de meest waarschijnlijke is dat ze een rijke koopmansweduwe was die ontzettend veel bezat. Desondanks was ze niet tevreden en uiteindelijk eindigde ze door haar hebzucht in grote armoede.

Stad Hindeloopen

Hylpen

Hindeloopen was vroeger lid van de Hanzebond. In 1225 kreeg Hindeloopen zijn eigen stadsrechten. Best gek eigenlijk, met zo weinig inwoners. Toch was Hindeloopen een belangrijke Handelsplaats, met een rede in de Zuiderzee. De schippers van Hindeloopen vertrokken in hun schepen naar de Oostzee om handel te drijven en verkochten daar jenever en wollen sloffen. Hindeloopen heeft in de 17de en 18de eeuw een grote bloeiperiode meegemaakt. Dit is ook wel terug te zien, de stad bestaat uit veel mooie gebouwen en bezienswaardigheden. Hindeloopen kende in de vroegere jaren zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig zijn deze outfits alleen nog te bewonderen tijdens optredens en demonstraties. Aanlegmogelijkheden:  Binnen: Indijkbrug en Dijkvaart.